Programma
13:00
13:10
COVID-19 in de Oncologie: presentatie en ronde tafel discussie
o.l.v. Inge Diepman
- Prof. dr. Thijs Merkx, hoogleraar Mond, Kaak- en Aangezichtsoncologie en Orale Geneeskunde Radboudumc Nijmegen & voorzitter Raad van bestuur IKNL
- Mevr. Christel van Riel, MANP verpleegkundig specialist uro-oncologie en AYA Radboudumc Nijmegen

Thijs Merkx
Hoogleraar Mond, Kaak- en Aangezichtsoncologie en Orale Geneeskunde Radboudumc Nijmegen & voorzitter Raad van bestuur IKNL

Christel van Riel
Verpleegkundig specialist uro-oncologie en AYA Radboudumc Nijmegen
13:55
E-health in de zorg: Unlocking the power of patients
Dhr. Ronald Scheffer, Mede-oprichter Luscii
Nightingale is in het Latijn Luscinia. Daar is Luscii van afgeleid. Onze naam is een eerbetoon aan de vrouw die zorg revolutionair verbeterde. Makkelijk had ze het niet. Het kostte haar veel moeite om de conservatieve legerleiding te overtuigen van het nut van hygiëne. Terwijl de nood ontzettend hoog was. Ook wij voelen de urgentie. We zien een actieve rol voor patiënten in hun zorg en gezondheid, het helpt zorgverleners zich te richten op die patiënten die hun aandacht nodig hebben. Dit is geen toekomstmuziek, het wordt al in veel ziekenhuizen ingezet. Wat betekent dit voor jullie en jullie patienten?

Ronald Scheffer
Mede-oprichter Luscii
14:20
Pauze
Parallelsessies
14:30
Sessie 1: Suikerstructuren functioneren als immuumcheckpoint bij kanker
Mevr. prof dr. Yvette van Kooyk, Amsterdam UMC, locatie VUmc
14:30
Sessie 2: PROMS en PREMS: de urgentie voor patiënten
Mevr. dr. Nicole Ezendam IKNL
Patient-Reported Outcome Measures (PROMs) en Patient-Reported Experience Measures (PREMs) worden gebruikt om de kwaliteit van leven, specifieke klachten en symptomen en ervaring met de zorg in kaart te brengen. Onderzoek met PROMs en PREMs, zowel observationeel als in klinische trials, hebben geleid tot meer bewustzijn van de gevolgen van kanker en de behandeling. In toenemende mate worden PROMs en PREMs ook gebruikt in de dagelijkse klinische praktijk. Ik zal u in mijn presentatie meenemen in wat we verstaan onder PROMs en PREMs, waarvoor ze worden gebruikt, welke PROMs en PREMs worden afgenomen en hoe ze toegepast kunnen worden in de klinische praktijk.

Nicole Ezendam
Senior onderzoeker, IKNL
14:30
Sessie 3: Mentaal fit op de werkvloer (max. 30 deelnemers)
Dhr. Coen Völker, psycholoog Helen Dowling Instituut, Bilthoven
14:30
Sessie 4: Huidafwijkingen bij immunotherapie
Mevr. Anne de Waal, dermatoloog, Bergman Clinics te Doetinchem & Ede
Sinds 2011 zijn verschillende vormen van immuuntherapie beschikbaar voor de behandeling van kanker, ook wel immune checkpoint inhibitors genoemd. Bij vrijwel al deze middelen treden immuungerelateerde bijwerkingen op, het meest van de huid. In deze interactieve sessie zal kort worden stilgestaan bij het mechanisme van deze bijwerkingen, waarna de verschillende soorten bijwerkingen, benodigde diagnostiek en behandelmogelijkheden worden besproken. Hierbij is er voldoende ruimte voor het uitwisselen van ervaringen in de praktijk.

Anne de Waal
Dermatoloog, Bergman Clinics te Doetinchem & Ede
14:30
Sessie 5: Rouw bij Kinderen en jong volwassenen bij ouders met een ongeneeslijke ziekte en korte prognose
Annette de Boo, gezins- en kindercoaching bij rouw en verlies Achter de gezins- en kindercoaching bij rouw en verlies Achter de Regenboog
15:15
Netwerken in het dierenrijk
Dhr. Patrick van Veen, gedragsbioloog en oprichter Apemanagement Eijsden
Over vlooien, samenwerken en veranderen.
Tijdens zijn lezing neemt gedragsbioloog Patrick van Veen je mee op een ontdekkingstocht in zijn wereld, die van het apenonderzoek, om het menselijke gedrag beter te begrijpen.
Je krijgt antwoord op de vraag waarom apen vlooien, ondanks dat ze geen vlooien hebben en waarom wij mensen meer zouden moeten vlooien om effectief samen te werken. Maar we zullen ook zien hoe de huidige technologische en maatschappelijke ontwikkelingen verbinden soms juist in de weg staan, terwijl netwerken in de zorgketen steeds belangrijker wordt.

Patrick van Veen
Gedragsbioloog en oprichter Apemanagement Eijsden
15:45
Pauze
15:55
Netwerktool: wat kun je ermee?
Roland Peppel, CC Zorgadviseurs
16:25
Afsluiting
09:00
09:10
Farmacogenetica: ‘Uw medicatie op maat’
Dhr. prof dr. Ron van Schaik, hoogleraar Farmacogenetica en klinisch chemicus Erasmus MC Rotterdam
09:40
Tumor organoïden: toekomst muziek voor zorg op maat?
Mevr. dr. Jeanine Roodhart, internist-oncoloog UMC Utrecht
10:10
10:40
Werk en Kanker
Mevr. Drs. Desiree Dona, klinisch arbeidsgeneeskundige oncologie, Principal Clinician Radboudumc
Jaarlijks krijgen ruim 118.000 mensen in Nederland de diagnose kanker, hiervan is bijna de helft in de werkende levensfase. Deze diagnose raakt mensen in de kern van hun bestaan en gaat gepaard met veel onzekerheden. Het tast elk onderdeel van het leven van een patiënt en hun naasten aan. Niet alleen de gezondheid, maar ook het sociale leven en het vermogen tot werken staat op zijn kop. Bij een diagnose kanker staan de gevolgen voor werk niet voorop. Maar deze gevolgen kunnen heel groot zijn en al vroeg na diagnose aan de orde zijn. Veel patiënten met kanker ondervinden problemen met behoud van, terugkeer naar of het vinden van nieuw werk als gevolg van de ziekte en behandeling. Daarom is het belangrijk dat arbeid vanaf diagnose kanker wordt meegenomen in het gehele behandeltraject, als behandeldoel én als medicijn. In het Radboudumc wordt middels de zorginnovatie “Zorg voor Arbeid” inhoud gegeven aan arbeidsgerichte zorg vanaf diagnose. In deze presentatie zal Desiree Dona, pionier van het eerste uur en inmiddels Principal Clinician, ons meenemen hoe deze zorg in het Radboudumc is ingebed en hoe u in uw eigen werksetting een start kunt maken met arbeid als behandeldoel.

Desiree Dona
Klinisch arbeidsgeneeskundige oncologie, Principal Clinician Radboudumc
11:10
Pauze
Parallelsessies
11:20
Sessie 1: Oprichten Vakgroep VS en opstellen visiedocument: best practice
Mevr. Joska Heessels MSc, verpleegkundig specialist Catharina Ziekenhuis Eindhoven
11:20
Sessie 2: VS en onderzoek in de praktijk
Mevr. Sarah van Dijk, MSc verpleegkundig specialist Erasmus MC Rotterdam en mevr. Ilona Coenen, Verpleegkundig specialist Longgeneeskunde, aandachtsgebieden: longoncologie en interstitiële longziekten, Jeroen Bosch ziekenhuis, poli Longgeneeskunde
Onderzoek begint met een praktijkprobleem en dan? Hoe zet je onderzoek op, waar moet je rekening mee houden, waar loop je tegen aan en vooral wat is er leuk aan het doen van onderzoek? Aan de hand van een praktijkvoorbeeld met een kwalitatief onderzoeksdesign: ontwikkeling en validatie van een dysfagiescorelijst, word je meegenomen in de stappen van het onderzoek.

Ilona Coenen
Verpleegkundig specialist Longgeneeskunde, aandachtsgebieden: longoncologie en interstitiële longziekten, Jeroen Bosch ziekenhuis, poli Longgeneeskunde
11:20
Sessie 3: VS als regievoerend behandelaar in het zorgpad: goed geregeld?
Mevr. Judith Stel, MSc verpleegkundig specialist Isala Zwolle
11:20
Sessie 4: VS in de klinische setting: zo doe je dat!
Mevr. Annemarie Dolmans, MANP, verpleegkundig specialist AGZ en physician assistant in opleiding chirurgie, Elkerliek ziekenhuis Helmond
Vanuit het niets een functie neerzetten die niet meer weg te denken is binnen de kliniek. Ruim 10 jaar geleden was dit de vraag waarmee we aan de slag zijn gegaan. Tijdens deze bijeenkomst neem ik jullie mee in de succesfactoren en de valkuilen die hierbij komen kijken. Hoe heeft de functie van VS in de kliniek zich ontwikkeld? Wat zijn taken en verantwoordelijkheden en hoe zijn deze geëvolueerd? En wat staat ons te wachten?

Annemarie Dolmans
Verpleegkundig specialist AGZ en physician assistant in opleiding chirurgie, Elkerliek ziekenhuis Helmond
11:20
Sessie 5: Taakherschikking in de oncologie, meer dan voorbehouden handelingen
Jaap Kappert, docent MANP HAN, verpleegkundig specialist agz ouderenzorg Brentano Amstelveen, bestuurder V&VN
In deze bijdrage ga ik in op de kracht van de verpleegkundig specialist. Ligt deze bij taakherschikking alleen? Of ligt deze kracht ook elders, bijvoorbeeld in het verpleegkundig vakgebied? En hoe spelen maatschappelijke ontwikkelingen hierbij een rol? En hoe kun je als verpleegkundig specialist ruimte creëren voor verandering?

Jaap Kappert
docent MANP HAN, verpleegkundig specialist agz ouderenzorg Brentano Amstelveen, bestuurder V&VN
11:50
Poster presentatie beste mastertheses vios
12:00
Pitch winnaar Patient Centricity Award 2020 + Pitches genomineerden + uitreiken winnaar Patient Centricity Award 2021
12:30
Leiderschap
Mevr. Jitske Kramer, corporate antropoloog, ondernemer, facilitator en oprichter van HumanDimensions
13:10
Afsluiting